Name
Unilever FIC
Miasto
Wageningen
Rok
2020
Architekt
Paul de Ruiter Architects and Fokkema & Partners Architecten.
Zastosowanie
Elewacje i ściany kurtynowe  
Kraj
The Netherlands
Produkty
Stratophone Clearlite , 
Stratobel Security Burglary  

Unilever Foods Innovation Centre w Wageningen, instytut badań żywności ukierunkowany na zrównoważony rozwój, został zaprojektowany przez Paul de Ruiter Architects i Fokkema & Partners Architecten.

W obiekcie znajdują się biura, sale konferencyjne, laboratoria, minifabryka i kuchnie badawcze, z których jedna jest widoczna za robiącą wrażenie szklaną ścianą o wysokości 6 m, którą odwiedzający mogą podziwiać od razu po wejściu do budynku.

Bezpieczne szkło laminowane Stratobel i dźwiękochłonne bezpieczne szkło laminowane Stratophone zostało zamontowane w ścianach modułowych w aluminiowych ramach dostarczonych przez QbiQ Wall Systems.

Zastosowane produkty

  • Bezpieczne szkło laminowane Stratobel 66.2
  • Bezpieczne szkło laminowane dźwiękochłonne Stratophone 66.A2

Dzięki zintegrowanemu procesowi projektowania i budowy budynek uzyskał najwyższy możliwy poziom certyfikacji w zakresie zrównoważonego rozwoju: BREEAM-NL Outstanding. Oznacza to, że Foods Innovation Centre jest oficjalnie najbardziej zrównoważonym wielofunkcyjnym budynkiem na świecie.

case study image
case study image
case study image