Name
101 Embankment
Miasto
Manchester
Rok
2016
Architekt
Flanagan Lawrence
Zastosowanie
Elewacje i ściany kurtynowe  
Kraj
United Kingdom
Produkty
Stopray Vision-50T , 
Stopray Vision-50  

Oferujący 15 300 m2 powierzchni klasy A budynek 101 Embankment powstał w pierwszym etapie dwuczęściowej inwestycji mającej stworzyć inspirującą i elastyczną powierzchnię biurową. Składa się on z kondygnacji o powierzchni 1625 m2, niemal pozbawionych wewnętrznych słupów. Z zewnątrz wpada ze wszystkich stron naturalne światło, a z wnętrza rozciąga się niczym nieprzesłonięty widok na rzekę Irwell i centrum miasta Manchester.

Na w pełni przeszklonej fasadzie zamontowano około 8000 m2 szkła z powłoką przeciwsłoneczną AGC Stopray Vision-50, a na zakrzywionych narożnikach zastosowano szkło Stopray Vision-50T.

Szkło AGC wybrano ze względu na jego neutralną estetykę oraz dlatego, że umożliwiało uzyskanie takiego samego wyglądu i parametrów technicznych zarówno płaskich, jak i zakrzywionych tafli, co dało spektakularny efekt płynnego połączenia łuków z liniami prostymi.

Szkło AGC Stopray Vision-50 idealnie nadaje się na całkowicie przeszklone fasady. Łącząc współczynnik przenikania światła na poziomie 50% z bardzo dobrą ochroną przeciwsłoneczną, to szkło o neutralnym wyglądzie redukuje uzysk ciepła z nasłonecznienia aż o 72%, a zarazem oferuje niską wartość U na poziomie 1,0 W/m2∙K, dzięki czemu zapewnia dobre samopoczucie i komfort cieplny użytkowników budynku.

Cechujące się również bardzo neutralną estetyką szkło Stopray Vision-50T ma wysokiej jakości powłokę, która wytrzymuje hartowanie i gięcie.

Budynek 101 Embankment uzyskał wysoką ocenę BREEAM Excellent, charakteryzuje się też bardzo dobrymi cieplnymi właściwościami użytkowymi, przekraczającymi obecne wymogi określone w części L prawa budowlanego obowiązującego w Anglii i Walii.

Biurowiec otrzymał nagrodę dla komercyjnej inwestycji roku (Commercial Development of the Year) w edycji 2017 corocznego konkursu Insider North West Property Awards.

Sieć Sainsbury’s otworzyła na jego parterze sklep spożywczy o powierzchni 265 m2, a towarzystwo ubezpieczeniowe Swinton Insurance zawarło umowę najmu całej powierzchni biurowej (15 300 m2).

Inwestycja jest realizowana wspólnie przez Ask Real Estate, Carillion plc i Tristan Capital Partners we współpracy z Radą Miasta Salford oraz Network Rail. Budynek został zaprojektowany przez biuro Flanagan Lawrence.

case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image
case study image