Name
Lyceum Het Groene Hart
Město
Alphen aan de Rijn
Rok
2020
Architekt
Architectenbureau AAI
Země
The Netherlands
Produkt

Nové lyceum spolu s již dříve dokončenou budovou Topmavo a novým sportovním zařízením tvoří dohromady barevný vzdělávací komplex, na jehož atmosféře se podílí nejen barevné bodové osvětlení, ale také barevná skla vytvořená speciálně pro tento projekt. Hovořili jsme s Joostem Plompenem, ředitelem společnosti Lieftink Geveltechniek, která fasádu realizovala, a Alexandrem Postmou ze sklářské firmy AGC.

Het Groene Hart Lyceum-2

Nová škola je světlá, barevná a prostorná. „Rekonstrukce byla tak důkladná, že starou budovu už nelze rozeznat. Navíc bylo přistavěno nové křídlo,“ vysvětluje Joost Plompen. Starou a novou část spojuje působivá prosklená chodba s krásným otevřeným schodištěm. Otevřený styl propouští světlo zvenčí ze všech stran. Různobarevná skla Stratobel Colour dodávají krásnému komplexu jedinečný vzhled.

Barevné mezivrstvy

„Lyceum vděčí za svůj hravý a svěží vzhled všem těm barevným sklům," říká Plompen. „Správně zvolit barvy bylo docela náročné – zejména najít kompromis mezi tím, co bylo technicky možné, a vizí architekta. Museli jsme vyrobit mnoho vzorků.“ To potvrzuje i Alexander Postma: „Dosažení požadovaného vzhledu se ukázalo jako docela náročný úkol. Barevné schéma se nakonec podařilo realizovat díky kombinaci speciálních barevných mezivrstev Vanceva aplikovaných na sklo. Celý proces spočíval v ladění kombinací, vrstvení a experimentování – opláchnout, umýt a zase znovu. V některých případech bylo na sebe naskládáno až šest různých mezivrstev! Některé barvy pohlcují tolik tepla, že bylo nutné použít tepelně tvrzené sklo.

Barevné fólie

„Díky použití mezivrstev Vanceva můžeme v podstatě vyrobit sklo v jakékoliv barvě duhy,“ říká J. Postma. „Líbila se nám výzva, kdy jsme museli vymyslet správné barvy pro každou aplikaci. Celkem bylo pro lyceum zpracováno přibližně 350 m2 materiálu Stratobel Colour, z nichž část byla neprůhledná. Dosažení přesně stejného odstínu barvy pro neprůhledné i průhledné panely představovalo další výzvu a společnost Lieftink Geveltechniek měla pak za úkol umístit správné sklo na správné místo.“ A J. Plompen dodává: „Byl to zajímavý proces, hrát si s mezivrstvami, abychom dosáhli barevných schémat, která měl architekt na mysli, a zároveň tak určit charakter budovy. Abychom zdůraznili „spojení“ mezi budovou lycea a budovou Topmavo, která má normální skla, použili jsme na Topmavu barevný hliníkový plech.“

Společnost Lieftink Geveltechniek začala s pracemi na první budově v roce 2018 a lyceum bylo dokončeno v polovině roku 2020. „Celkově nám to od inženýringu po dokončení trvalo asi dva a půl roku. Výsledky jsou působivé. Město Alphen aan den Rijn tak získalo nádherně barevný školní areál,“ uzavírá Joost Plompen.

case study image
case study image
case study image
case study image
case study image